18/03/2015

Bram Steijn

Wie is de Baas……..?     Jij bent de baas!

Wie is de Baas……..? Jij bent de baas!

Afgelopen maanden heb ik mij naast het geven van trainingen en het coachen van mensen bezig gehouden met het leren kennen van nieuwe mensen en bedrijven. In een mooi woord “acquisitie”. Wat is het toch gaaf om nieuwe mensen te ontmoeten en met hen gesprekken aan te gaan over wie ze zijn en wat ze doen. Interessanter nog vind ik de vraag “Waarom” ze de dingen doen die ze doen en welk resultaat dit oplevert.

 

In deze gesprekken hoor en zie je iemand zijn verhaal vertellen. Je vraagt door en komt erachter dat het verschil tussen succes of failure, vaak zit in de innerlijke houding die iemand heeft. Als je een resultaat wilt behalen moet je weten wie je moet “zijn” om de “acties” te ondernemen die je uiteindelijk tot je “doel/resultaat” brengen. Je gevoel/stemming, je innerlijke houding, wordt bepaald door je gedachten. En daarover ben jij de baas.

Onlangs las ik een stuk van Steve Chandler dat, voor mij, de spijker op zijn kop sloeg in de volgende metafoor;

 

“Laten we zeggen dat je in een vreemd land bent en de taxichauffeur die je oppikt bij het vliegveld vertelt je wat de gebruiken in het land zijn. Zo verteld hij dat het in dit land gebruikelijk is dat mensen, als ze je aardig en goed vinden, je eerste aanbod eerst zullen weigeren. Dat is hun speelse manier om te zeggen dat ze je aardig vinden.

 

Met deze wetenschap in je achterhoofd nodig je een dame uit voor de thee en ze zegt; “nee dank je, liever niet”. Van binnen voel jij je dan heel goed, omdat je weet dat ze je leuk vindt. Dus, met je hoofd in de wolken, ga je terug naar je hotel. Klaar om haar weer te ontmoeten de volgende dag.

 

Was je beledigd of voelde jij je afgewezen door de dame. Nee, natuurlijk niet. Het voelde erg goed.

 

De volgende dag wordt je weer opgehaald bij je hotel door dezelfde taxichauffeur en hij verteld je dat hij je in de maling heeft genomen. Er is in dit land geen gebruik dat mensen je eerst afwijzen als ze je leuk of aardig vinden. De dame in kwestie, meende wat ze zei. Hoe voel je je nu? Ben je boos op de taxichauffeur. Voel jij je afgewezen?

 

Je voelt alleen wat je laatste gedachten je vertellen wat/hoe je moet voelen. Niemand kan je kwetsen. Deze gevoelens worden in jouw hoofd gegenereerd door jouw eigen gedachten. Stop met het geloven van je eigen gedachten! Dat is pas een mindshift”…

 

Natuurlijk weet ik vanuit de NLP dat ik de baas ben over mijn gedachten. Maar waar ik eerder wachtte op het juiste gevoel of de juiste stemming om aan iets te beginnen, weet ik dat je in beweging moet komen en het gedrag moet laten zien om tot je resultaat te komen. Hier een goed gevoel bij hebben is natuurlijk heerlijk, maar niet noodzakelijk.

 

In mijn hoofd komt er telkens een regeltje voorbij die mij helpt om vooruit te kijken en mijn resultaat te behalen.

 

 “Weet wie je moet zijn, om de acties uit te ondernemen die je moet doen, om de resultaten te behalen die je wilt halen.”