21/08/2015

Eelco Wisman

Voorspoed of Tegenspoed: Heb je even?

Voorspoed of Tegenspoed: Heb je even?

Vanuit ‘the Wheel of life’ weten we ondertussen dat er verschillende leefgebieden zijn. Privé en Gezin, Relaties, Persoonlijke Ontwikkeling en Groei, Werk en Financiën, Gezondheid en Fitness en Spiritualiteit.
Als je al deze leefgebieden een rapportcijfer zou mogen geven, wat zouden die cijfers dan zijn? 
Wij coachen vaak mensen die op één gebied heel hoog scoren en daardoor op andere gebieden beduidend minder scoren. Dan krijg je dus het effect van een stuiterend wiel als het zou rollen.

En dat geldt voor ons natuurlijk ook zo. Qua werk gaat het lekker, we voelen ons lekker
in ons lijf, we zijn lekker bezig met leuke dingen. Kortom; we leiden een blij en gelukkig
leven met elkaar. 
Natuurlijk zijn er ook zorgelijke dingen. Een paar mensen in onze vrienden kring besluiten om uit elkaar te gaan. Sommigen met een goed gevoel anderen met haat en nijd. “Best emotionele gesprekken”
Een goede vriendin van ons krijgt te horen dat ze niet meer geholpen kan worden. “Jeetje, zo heftig...” 
De moeder van een hele close, lieve vriendin is heel ernstig ziek. “Ohhh wat vreselijk, hoe kunnen wij er zijn voor jou...?
Mijn moeder is behoorlijk ver in haar dementie-proces. Ze woont nog alleen. “En dat is eigenlijk niet verantwoord meer, zorgwekkend...”
Dan valt ze en beschadigt een wervel, ze wordt opgenomen via het ziekenhuis in een verzorgingshuis met een noodplaatsing op een besloten afdeling voor dementerende mensen. Wij weten dat Ma niet meer naar haar woning terugkeert. Ze gaat uiteindelijk naar een verzorgingshuis met specialisatie voor dementerende mensen. “Daar maak ik me dan echt wel zorgen over”.
En op het moment dat ik boodschappen aan het doen ben voor haar word ik gebeld en blijkt Janneke een “klein scooterongevalletje” te hebben gehad. Hersenschudding, een paar breukjes, een week later blijkt dat ze ook haar mild heeft beschadigd en ligt ze volledig uitgeschakeld in het ziekenhuis. Gelukkig gaat het nu weer goed met Janneke, hoor. Ze is prima hersteld. “Nou, dat kan er dan ook nog wel bij. Ben ik mijn moeder aan het helpen en stort voor mijn gevoel alles thuis ook nog in elkaar...”

We hebben enkele Maatwerk Trainingen en Coachings verplaatst in onze agenda’s en de NLP Master Practitioner Opleiding opgeschoven tot na de zomervakantie. Deze Master NLP Opleiding willen we erg graag met z’n tweeën geven. Onze verwachte bergwandelvakantie met de honden gaat daardoor ook niet door. Door het ongeluk van Janneke ga ik niet naar Schotland met mijn Harley-Maten en tot overmaat van ramp; Mijn Harley houdt er ook nog mee op... "Daar gaat mijn vrijheidsbeleving: Balen!!!!!”

Relativeren is een prima Coping-strategie...
En zoals jij waarschijnlijk ook zou reageren doe je dan dus een aantal andere dingen die
je normaal gesproken niet zou doen of al een tijdje uitgesteld hebt. 

Je gebruikt net als ik je relativeringsvermogen: Gelukkig hebben we in Nederland redelijk goed weer. We gaan lekker met de honden naar zee, we gaan shoppen samen, we genieten met de kids van eten maken en lekker lang tafelen met hapje en drankje, we besluiten om ons huis een opknapbeurt te geven en we hebben onze coachingsruimte een echte make-over gegeven. Tussen deze leuke uitjes door zijn we er ook voor onze vrienden en vriendinnen en maken we ‘Met Liefde en Passie’ tijd om een luisterend oor te kunnen zijn. 

Hadden we dat allemaal ook gedaan als Janneke geen ongeluk zou hebben gehad?
Waarschijnlijk niet... Dan waren we ‘gewoon’ op vakantie gegaan. Dan hadden we natuurlijk ook genoten. De gedachte om een paar weken de stekker er helemaal uit te kunnen trekken blijft toch
een aanlokkelijk idee.

Hoe kan het toch dat je als mens tegen al dit soort grote en kleinere tegenslagen aanloopt in je leven?Ik weet nog dat ik ooit tegen Tad James zei: “Wat moet jij een goed leven hebben, met wat je mensen allemaal aanleert en zelf ook naar handelt.”
Zijn reactie: “Heb je even?”
En vervolgens sprak hij de volgende woorden: “Je krijgt wat je aan kunt... Je hebt het niet voor het zeggen wat er in je wereld allemaal gebeurt. Wat je wel voor het zeggen hebt is hoe jij daar mee om gaat.... “

Wat ik gemerkt heb is dat ik inderdaad aardig wat op mijn pad heb gekregen met Janneke samen. En waar ik merk dat ik anders mee om kan gaan dan vroeger is dat ik steeds sneller kan schakelen met wat er op mijn of ons pad komt.
Wat voor mij misschien wel de belangrijkste lering voor het leven is:
“Kan ik het NU beïnvloeden, ja of nee? Is het antwoord daarop Nee, dan loslaten en focus op het volgende waar je wel invloed op uit kunt oefenen.”

En heel eerlijk:
“Soms zou ik willen dat ik wat minder aan zou kunnen..."