16/04/2015

Janneke Verbakel

DE VERANDERING DOOR DANKBAARHEID

DE VERANDERING DOOR DANKBAARHEID

Laatst vroeg iemand me: “Wat is nu voor jou één van de grootste veranderingen geweest in je leven?” Jeetje, wat is nu een verandering die echt veel impact heeft gehad op mij en op de manier hoe ik mijn leven leef? Een verandering die heeft geleid tot een andere manier van kijken, van reageren, van ervaren wat er gebeurt in de wereld, in mijn wereld?

Ik ben opgegroeid in een omgeving waar liefde, veiligheid en warmte waren en ik me heel fijn heb kunnen ontwikkelen. Dat was er en dat vond ik eigenlijk heel gewoon. Een soort van vanzelfsprekend.

Betekent dat dat ik me nooit zorgen heb gemaakt, dat ik me altijd gelukkig en goed heb gevoeld? Nee zeker niet, alleen weet ik inmiddels dat enige disharmonie aan mijn binnenkant niet echt wat had te maken met wat zich aan de buitenkant afspeelde.

Met de jaren kwam ik er alleen steeds meer achter dat alles wat er was in mijn leven en in de levens om me heen, helemaal niet zo vanzelfsprekend was.

Ik was het misschien wel gewend (en misschien ook wel verwend) maar ik wist dat het niet gewoon was. Ik mocht juist dankbaar zijn voor alles wat zich in mijn leven afspeelde.

Nu deze bewustwording heeft een enorme impact.

Want als je besluit dat je dankbaar bent voor alles in je leven, als niets vanzelfsprekend is, dan maakt dat dat je de wereld anders ervaart, je leven anders beleeft en het je hele zijn beïnvloedt.

Leuk hieraan is dat je dan extra blij bent met alle fijne dingen in je leven. Het worden allemaal nog mooiere kadoos waardoor je extra kunt genieten.

Op een later moment realiseerde ik me alleen ook dat het betekent dat dankbaar zijn niet alleen geldt voor al het moois in je leven. Het betekent ook, en dit is voor mij echt wel een grotere uitdaging, dat je dan dankbaar hoort te zijn voor de dingen waar je minder blij mee bent. Die vond en vind ik af en toe best lastig.

Want ben maar eens dankbaar voor dingen die je pijn doen of verdriet geven.

Hoe kun je dat soort gevoelens nu als een soort ‘kadootje’ omarmen?
Heel eerlijk, ik kan dat lang niet altijd meteen.

En toch door hier uiteindelijk wel zo naar te kijken, geeft het je ook ruimte om beweging te krijgen. Biedt het je de mogelijkheid er op een andere manier naar te kijken. Kan je er soms ook iets positiefs in zien.

Wanneer je bijvoorbeeld iemand kwijt raakt in je leven, waar je veel van houdt, dan wordt van alles geraakt waardoor je waarschijnlijk verdrietig bent, je pijn hebt of helemaal niet kunt functioneren zoals voorheen.

Het feit dat dat gebeurt, dat verandert daardoor niet bij mij.

Echter door me te realiseren dat hetgeen je samen hebt mogen beleven, helemaal niet vanzelfsprekend was. Het juist iets is waar je dankbaar voor mag zijn, zorgt er bij mij voor dat ik alles wat ik allemaal heb mogen delen met de ander nog meer kan koesteren. Het maakt me bewust van het mooie en daardoor ervaar ik meer ruimte in het nu om al die verschillende gevoelens gewoon ook te kunnen laten zijn. Het wordt daardoor draaglijker.

Dus als je vraagt aan mij heeft dankbaarheid een grote impact… Absoluut!
Het maakt dat je het leven mag leven, je bewust stil staat bij wat er gebeurt, 
je je leven kostbaar vindt en dat dat alleen al zo mooi is om dankbaar voor te zijn...