30/09/2015

0

DE RUST VAN OORDEELLOOS ZIJN

DE RUST VAN OORDEELLOOS ZIJN

Als er iets is wat ik heel erg belangrijk vind in dit leven is het ‘genieten’. Dat begon al vroeg. Ik vond het heerlijk om gewoon even alleen te zijn met mezelf. Me terug te trekken op mijn kamer, genieten van een goed boek. Kijken naar de sterrenhemel, of gewoon even bewust te zijn van mijn ademhaling en wat ik voelde in mijn lichaam. Genieten van dat wat er is, dat wat ik zie, dat wat ik voel, ruik of proef in het moment. En ja, eerlijk is eerlijk, dat ging me een stuk beter af als kind dan als volwassene. Misschien kan je je zelf ook nog herinneren hoe open je als kind van het moment kon genieten. Kijk maar eens naar kinderen, hoe ze spelen, hoe ze dagdromen, hoe ze van de kleinste dingen kunnen genieten. aanwezig in het hier en nu! Zo heerlijk oordeelloos.

 

Hoe ouder ik werd, hoe bewuster ik zag, hoorde, voelde en ervaarde dat we voor alles wat we waarnemen via onze zintuigen een label, omschrijving, oordeel hebben. Als we naar de bomen kijken dan zijn ze groot dik, groen, kaal. Of als we pijn hebben dan is de pijn licht of zwaar, hij zit ergens het voelt als…….. Terwijl we ook gewoon naar de bomen kunnen kijken zonder oordeel. De pijn de pijn kunnen laten zijn zonder er wat van te maken,  dan kan de pijn zelfs veranderen, lichter worden, gewoon omdat je er niks van maakt.

 

Het feit dat we  geneigd zijn overal een oordeel over te hebben, alles te labelen, zorgt dat je een kader plaatst om dat wat je meemaakt, om dat wat is. Daardoor begrens je eigenlijk je ervaring, dat wat er is in het moment. Dat zit al in het woord language, lan gage – oftewel kooien in taal. We geven zelf voortdurend betekenis aan dat wat is, door dat wat we zeggen of denken. Wat gebeurt er als je die begrenzing opheft door te de-labelen, je oordeel los te laten? Dan ontstaat er innerlijke rust, voel je ruimte in jezelf, want dat wat je ziet, hoort, voelt, ervaart is gewoon wat het is, het is. Doe het maar eens en voel en ervaar wat het voor jou doet.

 

Door vallen en opstaan leerde ik dat je echt een keuze hebt welk oordeel je ergens over hebt. En in alle situaties in mijn leven maak ik hier gebruik van. Want ik was goed in het mezelf stress aanpraten door lekkere targets op mijn werk. Dat is voor mij veranderd doordat ik er nu of niks van maak of al zeg dat ik lekker bezig ben in plaats van dat ik stress heb. Dat voelt namelijk meteen anders! Ook ik kon me aangevallen voelen als ik kritiek kreeg, ja kritiek zo zag ik dat. Voor mij is er nu geen kritiek meer, alleen nog maar feedback, of gewoon een mening van de ander, waar ik niks van maak. In mijn relatie kon ik me druk maken over hoe die hoorde te zijn. Volgens wie, wat maakte ik daar zelf van? Mijn relatie is wat hij is en ik ben er gelukkig mee. Oh wat lekker rustig.

 

En natuurlijk ga ik nog wel eens de mist in. Ik ben gewoon mens en leer elke dag, alleen nu met de bewustwording en lering om de volgende keer als ik iets zwaarder maak door er een oordeel over te hebben, gewoon weer te genieten van de rust van het zonder  zijn.

 

Heerlijk,  het de-labelen, in het moment zijn en genieten. Niks groter maken dan het is, het is! Omdat het mij zoveel rust geeft en ik merk dat ik met bijna alles wat er gebeurd in het leven kan dealen, wil ik dit met jou delen, omdat ik het iedereen gun echt te genieten van het leven door te zien, horen, voelen en ervaren wat een rust het geeft om oordeelloos te zijn, in het moment te kunnen zijn, het is. De ruimte die er dan in jezelf ontstaat is zo fijn. Dus als je zelf in een situatie komt waar je last van hebt, wordt je dan bewust welk oordeel je aan de situatie geeft. En weet dan dat je een keuze hebt om je oordeel los te laten. De situatie de situatie te laten zijn. En als je er dan toch echt een naam aan wil geven, kies dan iets wat lichter voelt voor je.